Scroll down

Case study: Монтаж на линеен отводнител HYDROPRO Linе

Play Video

WEBINAR: Хидравлично оразмеряване за отводняване на площадки!

ОБЕКТ:

Обектът е част от основния ремонт на път II 81 Костинброд – Берковица – Монтана, в района на с. Волуяк.

 

ИСТОРИЯ НА ПРОДУКТА:
Идеята за създаване на линейния отводнител се заражда по време на строителните дейности на наш обект. Там бяхме основен доставчик на канализационни тръби с електро муфи. По време на самите дейности станахме свидетел на редица проблеми при монтажа на избраните за обекта конкурентни линейни отводнители. С общи усилия, с помощ от преподаватели от УАСГ, София, колегите от HYDROTEC, нашите инженери и маркетингови специалисти, успяхме заедно да създадем линеен отводнител HYDROPRO Line, създаден и произведен в България, а чугунена решетъчна част от Германия.

HYDROPRO Line е система за линейно отводняване, която съчетава линеен отводнител и колектор в едно цялостно съоръжение. Иновативната система увеличава скоростта на изпълнение на строителството. Линейният ни отводнител намира основно предназначение в подобни линейни обекти, било то основен ремонт или новоизграждащ се обект, пристанища, летища или логистични площадки.

Основните предимства на продукта ни, чрез които успяхме да спечелим изпълнителя бяха:
Линеен отводнител и колектор в едно съоръжение;
Дължина до 6 m (предлагаме и нестандартни размери) – броят на връзките и съответно на муфите е по-малък;
Бетона може да се излива на веднъж, не е необходимо да се прави на стъпки;
Бърз и лесен монтаж;
Ниско тегло в сравнение с бетонните и металните;
Висока устойчивост;
Спестява време и пари. 

Научната статия ще бъде въз основа на изпълнението на втория етап на основния ремонт на трасето. В него ще бъдат изпълнени оставащите 40 метра линейно отводняване. Общата дължина на използвания отводнител се равнява на 180 метра.

 

ХАРАКТЕРИСТИКА НА ДЕТАЙЛА:

 

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА:

Първата и единствена трудност, която срещнахме беше с достигането на желаните коти и спазването на наклоните, по проект. По време на изпълнението се наложи да бъде подобрена основата на изкопа. По наши инструкции самата основа трябва да бъде гладко подравнена, чрез наличието на пясъчна възглавница, или направата на бетонова основа. Това ще помогне за по-лесното монтиране, следенето на наклоните и достигането до заложените в проекта коти. 

Решение на проблема беше използването на земновлажен бетон, чрез който едновременно беше постигнато, както по-лесно монтиране, така и самото проектно ниво. След като геодезистът даде съгласието си, за правилното ниво, останалата част продължи по план. 

 

  • След много разговори с представителите на строителната компания, успяхме да извлечем много положителни изводи. На тяхна база успяхме да изработим по точни и по-конкретни инструкции за монтаж. Също започнахме да произвеждаме крепежни елементри, които да улеснят транспортирането и съхранението на линейният ни отводнител. 

Автор: инж. Румен Радев
Продуктов мениджър “Хидропро БГ” ООД

 

Регистрирай се за нашия бюлетин

    Съгласявам се с политиката за за защита на личните данни